sobota, november 28, 2009

FM proti DSTAR, S55UGO proti S55DGO

Ker video pove več kot en megabajt besedila:







Posneta zveza med mano in S56G, na začetku preko FM repetitorja S55UGO, nato preko DSTAR S55DGO. Oba sta na isti lokaciji, na Trstelju, s primerljivimi konfiguracijami, kot so antene in oddajne moči.

Jaz sem pa v Ilirski Bistrici - JN75DN, moja antena je pa Diamondova vertikalka V-2000. Opazna je enormna razlika v prednost DSTARju. V obeh primerih repetitorja ne dvigneta niti ene črtice na mojem signal metru. Samo preko DSTAR se pa Tomov glasek sliši za čisti 59.



4 Comments:

Blogger Marijan Miletic said...

LEA umotvor: Razlika med digitalijami in analogijami je vedno drastična. Digitalije vedno dvignejo koristni domet sistema. Zato so profiji vsi preskočili tja, prva je tja šla mobilna telefonija.

Ognjeni, ti si telekomunikacije ucil na Mobitel tecajih namesto pri S53MV! Upostevaj cas in pasovno sirino.

MX & HNY & LP MMM S56A, N1YU

sobota, 26 december, 2009  
Blogger Ognjen Antonič said...

Ok, majstore, ne zanikam, da digitalna kompresija človekovega glasu (AMBE kodek) in ožja pasovna širina ne naredita svoje.

Vendar, kot sem tam napisal. Meni dosti ne pomaga, če tričetrt šumeče analogne voice zveze ne zastopim, pri DSTAR pa gre vse super skozi.

Se pa strinjam, da bi se verjetno stara dobra morsejeva telegrafija bolje prebila skozi, kot DSTAR. Ampak to ni poanta pri DSTAR, človeški glasek je.

Tudi tebi lepe praznike in srečno v novem letu. ;)

sobota, 26 december, 2009  
Blogger Marijan Miletic said...

Ena slika velja tisoc besed! Kako ze gre TV cez DSTAR? Cez S53MV SV sse kar...

nedelja, 27 december, 2009  
Blogger Ognjen Antonič said...

Gre s skrominimi 128 kbps, če imaš na voljo dediciran APRS data only kanal (Digital Data (DD)), trenutno na voljo z 1.2 GHz Icomovi TRXi in repetitorskimi škatlami.

Če imaš tistega za voice, kjer se podatki bolj šlepajo na slednjega, pa je bolj slow motion varijanta v stilu SSTV. Skuriš pa zato le par kHz pasovne širine in ne cele MegaHertze. :)

nedelja, 27 december, 2009  

Objavite komentar

<< Home